Bloeddruk & vakantie

U heeft te kampen met een hoge bloeddruk en vraagt zich af of dit een belemmering is wanneer u op vakantie gaat. Er ontstaan al snel vragen, zoals mag ik vliegen of duiken in de warme wateren? Of, wat doet warmte met mijn bloeddruk?

Om uw zorgen te verminderen en u gerust te stellen kan alvast voorzichtig gezegd worden dat het lichaam zich perfect aanpast aan de warmte:

  • bij warm weer zullen de bloedvaten openstaan en warmte afgeven
  • bij warm weer zult u transpireren waardoor uw lichaam warmte zal verliezen
  • bij koud weer zullen de bloedvaten vernauwen waardoor uw lichaam warmte zal vasthouden

Vliegen
Voor mensen met een hoge bloeddruk zijn er geen algemene richtlijnen voor vliegen. Er zijn geen aanwijzingen dat de lagere druk in de vliegtuigcabine invloed heeft op de bloeddruk.

Vakantiestress
Vakantie betekent ontspanning en genieten, of toch niet? Vakantie betekent niet automatisch ontspanning voor iedereen. U kent vast de stressmomenten in de voorbereiding op uw vakantie. Op het laatste moment vraagt u zich altijd af of de volgende zaken zijn gedaan:

  • is het huis schoon achtergelaten?
  • heb ik op het werk alles netjes overgedragen?
  • ben ik niks vergeten en heb ik alles ingepakt?

Op dergelijke momenten kan uw bloeddruk tijdelijk iets hoger dan normaal zijn. Dit kan in de meeste gevallen geen kwaad. Overleg bij twijfel met uw huisarts of specialist of er extra maatregelen nodig zijn voor u tijdens de vakantie. Bereidt uw vakantie dus goed voor. Dit voorkomt onnodige stress. Lees bijvoorbeeld algemene ontspanningstips om te stress te verminderen.

Duiken
Met een hoge bloeddruk is duiken niet zonder gevaar. Overleg met uw arts of er in uw geval risico’s zijn als u gaat duiken.

Uit eten
Op vakantie eet u vaak in een restaurant, met lekkere, maar (vaak) te zoute maaltijden. Vraag bij het bestellen of de kok geen zout aan uw maaltijd toevoegt.

Drinken
Normaal heeft u ongeveer 1.5 liter vocht per dag nodig. Bij warm weer is dit iets meer, omdat u veel transpireert.

Heeft u een vochtbeperkt dieet? Vraag dan advies aan uw arts of diëtist.

Medicijnen
Enkele tips voor medicijngebruik op vakantie:

  • neem voldoende medicijnen mee
  • wanneer u gaat vliegen, verdeel dan uw medicijnen over de handbagage en uw koffer
  • neem altijd een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt